Főoldal

Bemutatkozás Elérhetőségek Szálláshelyek Fogászatok Programok, Látnivalók Bérautó - Budget Reptéri Transzfer
Kiemelt szálláshelyek GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR Hotel Famulus**** Győr Szállás Hotel Garzon Plaza**** Győr Lídia Hotel***Wellness és Étterem Harkány Szent Kristóf Panzió Győr Tornácos Hegykő További szálláshelyek »
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Így mindig értesülhet a legújabb ajánlatainkról.

Programok, Látnivalók

Budai Vár

Budai Vár
Megye: Budapest
Helyszín: Budapest I. kerület, Budai Vár
Telefon: +36-1-488-0475

Magyarország leglátogatottabb turisztikai vonzereje a Duna fölé magasodó sziklabércen hosszan elnyúló Budai Vár. Az 1241–42-es tatárjárás előtt a budai várhegyen egy falu állt, IV. Béla király ezt a vész elmúltával fallal vette körül.

Budai Vár A királyi palota a 14–15. században épült fel a várhegy déli részén, Zsigmond és Mátyás királyaink is komoly építkezéseket folytattak itt. A várat egész Európában megcsodált ékességgé kiépítő Mátyás király alakjához egy egész sor budai történet kapcsolódik, az egyik leghíresebb azt beszéli el, hogyan tréfálta meg a király elé járuló szegény juhász a mohó, kapzsi palotaőröket: száz botütést kért „jutalmul” az uralkodótól, megjegyezve, hogy osszák ki azoknak, akik tőle a továbbengedés fejében a várható jutalomból részt akartak kicsikarni. 1541-ben a törökök elfoglalták Budát, visszavételére 1686-ban került sor.

Napjainkban az ország egyik turisztikai központjának számító, a Világörökség részévé nyilvánított Budai Vár számos látnivalót kínál, az egykori királyi palota termeiben található a Magyar Nemzeti Galéria az ország kiemelkedő képzőművészeti értékeivel, a Budapesti Történeti Múzeum pedig a főváros változatos történetével ismerteti meg a látogatókat.

Kihagyhatatlan látnivaló több magyar király koronázási színhelye, a híres Mátyás-templom, a mellette lévő Halászbástyáról pedig páratlan panoráma nyílik a Dunára és a túlparti Pest műemlékeire. Szintén itt található a klasszicista stílusban épült Sándor-palota, amely a köztársasági elnök hivatalának ad otthont, mellette a híres Budavári Sikló felső állomása látható. Különleges látnivaló a várhegy gyomrában lévő Budavári Labirintus , a hosszú járatok bebarangolása különleges élményt nyújt a vendégeknek.

A várban szinte egész évben tartanak rendezvényeket, így például a Mesterségek Ünnepét, kirakodóvásárokat, a hungaricumnak számító pálinkához kötődő fesztiválokat, borkóstolókat. A vár ma is őrzi középkori utcaszerkezetét, az ódon házakban kiváló éttermek, nívós bárok, hangulatos kávézók találhatók.

Elérhetőségek
Budapest I. kerület, Budai Vár
tel.: +36-1-488-0475
fax.:+36-1-488-0474
var@budapestinfo.hu

« Vissza az előző oldalra